Havskajaker

Att paddla havskajak är perfekt för dig som vill komma nära naturen. Från klubben har du möjlighet att göra fantastiska solnedgångspaddlingar och dagsturer, men vi har även flera paddelvatten av världsklass inpå knuten som Kullen, Hallands Väderö, Köpenhamn… Eller varför inte en tur med tältning på västkusten, i Blekinge eller i Misterhults skärgård?

Du kan paddla i egen kajak eller som medlem, låna/hyra någon av klubbens kajaker.

För att använda klubbens kajaker krävs genomgången introduktionskurs eller motsvarande kunskaper.

Innan glasfiberkajaker får användas ska en erfaren medlem visa hur de ska hanteras och berätta vad som är viktigt att veta.

Var rädd om kajakerna. De skall hanteras försiktigt på land och i vattnet, spolas och torkas av innan de läggs in i förrådet efter användning. Ta av luckor så att skotten luftas under förvaring. Var försiktig när du tar ut och lägger in kajaken i förrådet så att inte beslag eller reglage skadas. Gör inga förändringar på de fasta installationerna, t.ex. lårstöd, säte, däckslinor.

Kom ihåg att fälla upp skädda och roder vid grunt vatten och när du tar upp kajaken ur vattnet. Spola noga i skäddaboxen så att det inte samlas sand och grus vilket förstör skäddan.

Vid lastning på trailer eller takräcke är det mycket lätt att botten skadas, speciellt glasfiberkajaker som också är svåra och dyra att laga. Helst skall kajaken lastas på sidan eller med speciella hållare. Om det inte finns, spänn försiktigt och fäst rep i för och akter för extra säkerhet. Låt helst någon erfaren visa och berätta innan du gör det själv.

Paddel, flytväst, kapell, pump, flottör, bogsersystem

Vad du behöver ha med dig ut på vattnet och hur du använder utrustningen lär du dig på våra kurser. Vi rekommenderar alla våra paddlare att alltid ta med pump och flottör. Ger man sig ut i grupp ska minst en i gruppen ha med bogsersystem. Flytväst och ett kapell som är anpassat till den kajak man ska använda är självklarheter.

Uppstår fel eller skador ska detta anmälas så att kajakerna kan repareras snarast.

Våra kajaker och deras egenskaper

(HK1 001) Stadium (glasfiber, vit)
Stabil kajak för medelstora och stora paddlare lämplig för dags- och långtur.

 (HK1 002) NDK Pilgrim (glasfiber)
Glasfiberkajak som är mycket lätthanterad i dåliga förhållanden för den mindre och lättare paddlaren. Lämplig för såväl kort- som långtur. Lätt att rolla med.

(HK1 003) P&H Skorpio 168LV (blå)
Lätthanterad och smidig kajak som passar mindre och medelstora paddlare och används för korta och långa turer. Inför långturen: kontrollera att packningen får plats då kajaken har låg packvolym.

 (HK1 004) P&H Skorpio 170 (orange)
Lätthanterad och smidig kajak som passar medelstora paddlare och används för såväl korta som långa turer. Lätt att rolla med.

 (HK1 005) Zegul 520 (glasfiber)
Glasfiberkajak som är mer krävande men också snabbare. Passar för mindre och medelstora paddlare. Den används för korta och långa turer. Inför långtur: kontrollera att packningen får plats då kajaken har låg packvolym. Mycket lätt att rolla med.

 6.finns ej i nuläget

 (HK1 007) Islander Bolero (blå)
Stabil kajak som passar för stora paddlare.

 (HK1 008) P&H Capella (orange)
Är en bra och stabil nybörjarkajak som passar medelstora paddlare och är trevlig för såväl långa som korta turer.

 (HK1 009) P&H Dolphin (gul)
Är en lekfull kort kajak som passar stor och liten paddlare och används för korta turer, lek och surf, ej långtur. Har liten packvolym.

(HK1 010) Valley Etain 17.7 RM (gul)
Stabil kajak för medelstora och stora paddlare och är lämplig för dags- och långtur. Riktig bra att leka med och testa sina gränser i tuffa förhållanden.

(HK1 011) Point 65 Sea Cruiser (gul)
Stabil kajak för medelstora och stora paddlare lämplig för dags- och långtur.

(HK1 012) Zegul Arrow Play MV (röd)
Lätthanterad och smidig kajak som passar mindre och medelstora paddlare och används för korta och långa turer. Bra lekkajak och till att träna i lite tuffare förhållanden. Bra rollkajak. Plast.

(HK1 013) Zegul Arrow Play MV (röd)
Lätthanterad och smidig kajak som passar mindre och medelstora paddlare och används för korta och långa turer. Bra lekkajak och till att träna i lite tuffare förhållanden. Bra rollkajak. Plast.

(HK1 014) Zegul Bara PE (gul)
Bara är en touringkajak som har lekfullheten kvar i sig. Skrovets halvrunda slag gör kajaken lättdriven för längre sträckor. En säker kajak även i tuffa förhållande. Sittbrunnen är rymlig för att passa även större paddlare. Bra packvolym.

(HK1 015) Point 65 XP Classic (röd med vit botten)
Mycket snabb och lättpaddlad glasfiberkajak för både små och stora paddlare. Bra för längre turer. Roder. En aning initialrank men mycket slutstabil.

(HK1 016) Valley Etain 17.7 RM (röd)
Stabil kajak för medelstora och stora paddlare. Lämplig för dags- och långtur. Riktig bra att leka med och testa sina gränser i tuffa förhållanden.

(HK1 017) Dagger Stratos 14.5
Kajak som är stabil men samtidigt lekfull. Passar nybörjare med sin stabilitet. Passar även mer avancerade paddlare som är ute efter en lekfull kajak i mer avancerade vatten.

(HK1 018) Hasle Excursion 500
Med släproder och 500cm längd. För paddlare upp till 180 cm och en vikt på max 80 kg

(HK1 019) Hasle Excursion 520
Med släproder och 520cm längd. För paddlare längre än 180 cm och en vikt på över 90 kg

(HK1 020) Seabird Expedition LV-Röd
Stabil och snabb kajak. 480 cm lång. För längd upp till 185 cm och en vikt på max 85 kg

(HK1 021) Seabird Expedition LV-Gul
Stabil och snabb kajak. 480 cm lång. För längd upp till 185 cm och en vikt på max 85 kg

(HK2 021) VKV K2 Anita